Hittan





                                                     Kedves gyerekek!


Folytatjuk a szentek történetét. Szt. Istvánt követően ,Boldog Gizellával ismerkedünk meg.Ki volt ő? István királyunk felesége. Miért Boldog? Amikor valakit az egész világon tisztelnek keresztény magatartása miatt, azt a pápa szentté nyilvánítja. Azonban, mikor egy nép, nemzet tisztel valakit az Úr előtt tanúsított cselekedetei miatt, azt boldognak nevezzük. Gyakorlatilag a boldoggá elnevezés  nem más, mint a szentté avatás előtti lépcsőfok, amit ugyancsak a pápa nyilvánít ki hivatalos úton. 

Gizella Bajorországból származott és nagyon jó neveltetésben részesült. István királlyal kötött házasságából több gyermekük is született, a legvalószínűbb adatok szerint 2 lány és 3 fiú(Ottó és Imre).
Gizella szépen hímzett és varrt, sőt, a harcászatba is beletanult és a birtokok vezetéséhez is értett. Több hímzőműhelyt is alapított és jelentősen hozzájárult ezáltal, a magyar kézművesség fejlődéséhez.Sokat adományozott templomoknak, szívén viselte a szegények sorsát. Nagyon szeretett utazni
A palást, melyet István király viselt megkoronázása alatt, az ő keze munkáját dicséri.( A Nemzeti múzeumban megtekinthető). Férje halála után zárdába vonult és nővér lett Passau városában.  (Korábban is készült apáca életre).Ennek a kolostornak volt a  vezetője élete végéig, sírköve is itt található a templom déli oldalában. Nevét harang és számos templom is viseli hazánkban. Veszprém városában kápolna őrzi a királyné emlékét. Ezt a magyar várost,ajándékba kapta férjétől.A mai napig, minden májusban ünnepi keretek között megemlékeznek Veszprémben,Boldog Gizelláról("Gizella napok").Erről van egy rövid, 5 perces összeállítás az alábbi linken. Nézzétek meg, láthatjátok benne a királyné ereklyéjét(=személyéhez köthető tárgy) is!

                https://www.youtube.com/watch?v=Y_6gc0sdI7w


                                                 
              Feladatok a következők: -T.k. 95/4.( Más ötletet is elfogadok!!)                                                               


                                                                       

    https://wordwall.net/hu/resource/915734/hittan/boldog-gizella

    https://wordwall.net/hu/resource/1563411/istv%C3%A1n-kir%C3%A1ly-%C3%A9s-kora

    https://wordwall.net/hu/resource/1713131/boldog-gizella-sz%C3%B3keres%C5%91


                                         (T.k. 95/4.)Erről a munkáról kérek szépen  fotót, május 7-ig!!
                                              oktatasmaronicsgaborne2@gmail.com


Szeretettel: Szilvi néni🙏😉


Híres magyar nők – Gizella királyné - Montázsmagazin
                               




























                                       


Megjegyzések