Hittan

                                                        Kedves gyerekek!

A magyar szentek és egyéb más nemzetiségű  szentek után, most egy francia szenttel ismerkedünk meg: Vianney szent Jánossal/franciául: Jean- Marie Vianney= ejtsd: Zsán -Mári Vianni/. Több, mint 200 évvel ezelőtt született egy Ars nevű faluban.Földműveléssel és állatok tenyésztésével foglalkoztak szülei. Jánosnak ezért, nagyon sokat kellett segítenie  a földművelésben és az állatok gondozásában : teheneket fejt, lovakat vezetett. Ebből adódóan keveset tudott iskolába menni és a tanulásban sem tudott jól teljesíteni. Azonban minden vágya volt, hogy pap lehessen. Kitartósága és elszántsága elérte célját és 29 évesen pappá szentelték. Sokat imádkozott Ars falucska lakosságáért, hogy térjenek meg és éljenek igaz, Istennek tetsző életet. Soha nem szidott senkit a vallástalansága miatt. Inkább azon fáradozott, hogy megmutassa az embereknek az Isten felé vezető utat.Keveset evett, éjjel sokat virrasztott és imádkozott.Meghallgatásra talált az imája, mert a lakosság megtért.  Hosszú órákon át gyóntatta az embereket. Különleges képessége volt, hogy belelátott az emberek szívébe. Ezért is, rengeteg , más helyről érkező ember=zarándok, kereste fel  Ars falut és János atyát. Kérték  az ő segítségét, tanácsait. Mindig nagy szeretettel fogadta a zarándokokat.Ő lett   a plébánosok =(papok)védőszentje!!! 

Érdekesség: holtteste épen megmaradt és napjainkban is megtekinthető Ars faluban, ahová évente, mintegy félmillió ember zarándokol és rója le tiszteletét Vianney Szt. János előtt.Az alábbi 2 perces linken te is megtekintheted:

                            https://www.youtube.com/watch?v=NPq2llsa7aY



Mivel Vianney Szt. János a plébánosok védőszentje, ezért a következő 3 perces, vidám videót küldöm nektek, amely  Franciaországban készült.  Szerzetes papok , sőt nővérek is táncra perdülnek💃💃. Fogadjátok sok szeretettel:
                                    https://www.youtube.com/watch?v=RNP-_KR93LM

A következő ír származású plébános atya zenei tehetségét, kiváló énekhangját𝄞🎵, -azt gondolom- nem lehet megkérdőjelezni!
    Hallgassátok meg 1 percben! ( Rendkívüli élmény!⛪😃)

                                  https://www.youtube.com/watch?v=duHhtTm6esc



A következő két feladatot gyakorold végig, mert ehhez kapcsolódik a munkafüzetes feladat!

https://learningapps.org/12065483


https://wordwall.net/hu/resource/2160928/hit-%c3%a9s-erk%c3%b6lcstan/valaszd-ki-mi-volt-jellemz%c5%91-vianney-szent

-Feladat a következő: T.k.106/1.    106/2-ből  csak a  felső keretes rész!A barna keretes már nem kell!!  ( Fotó most nem kell, de becsületes munka, az igen!!!) 


 Vasárnap van már mise Berzencén: fél 9 kor és este 7 órakor! Gyertek!!




                                                       Szeretettel: Szilvi néni⛪

Catholic priest character Royalty Free Vector Image
                   

     
                         




Megjegyzések